Γιάννης Αργ. Δρουσιώτης

Γιάννης Αργ. Δρουσιώτης

Γιαννάκης Αργ. Δρουσιώτης (1919-2015)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Πατέρας του ο Aργυρός Δρουσιώτης (1880-1973) εθελοντής των Βαλκανικών πολέμων, εκπαιδευτικός και κοινωνικός παράγων στη Λεμεσό. Μητέρα του η Ασπασία, κόρη του φιλολόγου, λόγιου, πολιτικού και αθλητικού παράγοντα στη Λεμεσό Ανδρέα  Θεμιστοκλέους.

Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού, παρακολούθησε μαθήματα μηχανικού γεωπόνου (1938-40), στο Gembloux Institute Agronomique d’ Etat στο Βέλγιο. Με τη γερμανική εισβολή διέκοψε τις σπουδές του, κατάφερε να μεταβεί στην Ελλάδα μέσω Μασσαλίας και να συνεχίσει τις σπουδές του στη γεωπονία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1940-42).

Εντάχθηκε στην αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ και ήταν από τους πρώτους φοιτητές που συμμετείχε στον ένοπλο  αγώνα στα βουνά από το 1942 εναντίον των Γερμανών.

Συμμετείχε ενεργά στο πολιτικό τμήμα της νεολαίας του ΕΑΜ Βορείου Ολύμπου και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ (1943), στα πλαίσια της οποίας ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες θέσεις συνεχίζοντας την ενεργό δράση και μετά την απελευθέρωση, όπου μεταξύ άλλων εκπροσωπούσε το προεδρείο επί της διαφωτίσεως σε διάφορους νομούς μέχρι τη σύλληψη και φυλάκισή του το 1945. Μετά την αποφυλάκισή του παρέμεινε παράνομα στη Βόρειο Ελλάδα συνεχίζοντας τη δράση του αλλά και τις σπουδές του καταφέρνοντας να πάρει το δίπλωμά του από τη Γεωπονική Σχολή.

Κατά τον εμφύλιο το 1947 συνελήφθη μαζί με πολλά μέλη της ομάδας του, υπέστη φοβερά βασανιστήρια από την Εθνική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης πριν εγκλεισθεί στο Επταπύργιο, μέχρι και τον Ιούλιο του 1949. Ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη του, μάρτυρας υπερασπίσεως ήταν και ο Κυριάκος Μάτσης, παρόλο που ανήκε στην αντίθετη ιδεολογική παράταξη. Καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατο, παρέμεινε μερικές εβδομάδες στο κελί των μελλοθανάτων, αλλά τελικά του δόθηκε Βασιλική Χάρις, και η ποινή του έγινε ισόβια δεσμά, λόγω της αγγλικής του υπηκοότητας. Παράμεινε φυλακισμένος σε διάφορες φυλακές της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο του 1954.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο ασχολήθηκε με την καλλιέργεια του μεγάλου αγροκτήματός του και την ορνιθοτροφία. Νυμφεύτηκε την Ηλέκτρα Ιωάννου Δικωμίτου από την Αμμόχωστο και απέκτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και τον Ανδρέα.

Valesta 36Α, 2370 Agios Dometios,
Nicosia, Cyprus
Phone: +357 22 35 80 28
Email: info@armidabooks.com

Newsletter

Follow Us

Copyright © 2024 Armida Books. Website created by ruxbo