Great literature. One book at a time.

Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος

Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος. Εγκλήματα στο βασίλειο της Κύπρου.

16.00

Έτος Κυρίου 1465. Μια σειρά φόνων αναστατώνει τη Λευκωσία. Ο Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος, παιδικός φίλος του Ρε Ζακ, καλείται να εξιχνιάσει τα εγκλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις συμμαχίες του βασιλείου.

Author: Στέφανος Ευαγγελίδης more info

Έτος Κυρίου 1465.

Το βασίλειο της Κύπρου είναι το έσχατο προπύργιο της Χριστιανοσύνης απέναντι στις ελαύνουσες ορδές των Σαρακηνών και των Τούρκων. Στο θρόνο του βασιλείου βρίσκεται ο Ιάκωβος Β΄ ντε Λουζινιάν, ο επιλεγόμενος Μπάσταρδος. Ο Ρε Ζακ για τους Κύπριους.

Μια σειρά φόνων αναστατώνει τη Λευκωσία το καλοκαίρι του 1465. Ο Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος, παιδικός φίλος του Ρε Ζακ, καλείται να εξιχνιάσει τα εγκλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις συμμαχίες του βασιλείου.

Βενετοί ευγενείς, Καταλανοί τυχοδιώκτες, Ναΐτες  ιππότες και Φράγκοι αξιωματούχοι εμπλέκονται σε μια περιπέτεια με φόντο την Κυπριακή ιστορία.

Συγκρούσεις, ίντριγκες, ανεκπλήρωτες ιστορίες αγάπης και ένας μύθος που σμίγει με την ιστορία.

Additional information

Συγγραφέας

ISBN

978-9963-255-48-1

Σελίδες

268

Γλώσσα

Έκδοση

Έτος

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος. Εγκλήματα στο βασίλειο της Κύπρου.”

Need Help? Contact Us Leave Feedback

Categories: ,

Tags: , ,

Γραμμένο σε κινηματογραφικό ύφος και με αστραφτερή οξυδέρκεια, αυτό το σαγηνευτικά εκφραστικό μυθιστόρημα, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Στέφανου Ευαγγελίδη – ιδανική σύζευξη πραγματικότητας και μύθου -, σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας παράγραφό του και, μάλιστα, σε καθιστά συμμέτοχο στην ιλιγγιώδη και, έτσι κι αλλιώς, λαβυρινθοειδή κλιμάκωσή του. Αφού, λοιπόν, ο συγγραφέας, σε προϊδεάσει αναφορικά με τους κεντρικούς χαρακτήρες της ιστορίας του, και αφού ενημερωθείς και γεωγραφικά, παρακαλώ, για την περίμετρο γύρω από την οποία, ή καλύτερα, εντός της οποίας, θα διαδραματιστούν οι συνωμοσίες, οι πλεκτάνες, οι ίντριγκες, οι ραδιουργίες, οι μηχανοραφίες και βάλε, σε θεοσκότεινο φόντο, παραδίδεσαι στις καταιγιστικές ανατροπές και, κυρίως, μαγεύεσαι με την αστυνομική! πονηριά προσώπων που, κανονικώς εχόντων των πραγμάτων, λόγω των σχημάτων και των θεσμών που εκπροσωπούν, θα έπρεπε να κάνουν μεσάνυκτα για φόνους και διαλευκάνσεις φόνων. Ωστόσο, ο Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος έχει χρέος να βοηθήσει τον παλιό του φιλαράκο, τον ρε Ζακ, και, παρότι ο ίδιος δεν αποτελεί και απαύγασμα ηθικής, ίσως μάλιστα να αποτελεί ακριβώς το αντίθετο, ενώνει τις δυνάμεις του, αφού δεν κινδυνεύει μονάχα ο ρήγας αλλά και οι σχέσεις Κύπρου-Βενετίας όπως, επίσης, και η θρησκευτική συνοχή. Οι έρευνες του Ποδοκάθαρου θα τον οδηγήσουν από τη μια άκρη της νήσου έως την άλλη, θα μείνει έκθαμβος με τη χιονοστιβάδα των συντριπτικών αποκαλύψεων, θα δεχτεί να θυματοποιηθεί κάποιος, ως ο δολοφόνος, προκειμένου, διά της πλαγίας οδού, να φτάσει στους αυτουργούς οι οποίοι συνεχίζουν να βάφουν τα χέρια τους με αίμα, προκαλώντας ρήγματα στο γενικό οικοδόμημα.

Σφριγηλή γραφή, εικαστικό κάδρο, κομψό χιούμορ, εκεί που χρειάζεται, δράση που πέφτει σαν γροθιά, βαθιά ανατομία μιας εποχής ξέχειλης από αντιπαλότητες κάθε μορφής και, εντέλει, ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα το οποίο, επιτρέψτε μου την κοινοτοπία, σου κλέβει την ανάσα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το πάρεις στα χέρια σου και να το αφήσεις, προτού φτάσεις, ασθμαίνοντας αναγνωστικά, στην τελευταία σελίδα. Διόρθωση: στην τελευταία λέξη.

Ανδρέας Κούνιος | Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ

 

«Ο Σεβαστιανός Ποδοκάθαρος είναι ένα πρόσωπο σκοτεινό και αλλόκοτο, όπως ακριβώς και η εποχή του Μεσαίωνα στην Κύπρο. Ο συγγραφέας αποδίδει έντεχνα την μεσαιωνική ατμόσφαιρα που ταλανίζεται από πάθη, με κυρίαρχο το πάθος για εξουσία σ’ ένα περιβάλλον σκοταδισμού και βίας, και καταφέρνει να βυθίσει τον αναγνώστη με τρόπο άμεσο και ευθύ μέσα στις δίνες των όσων περιγράφει».

Έλλη Καραγιάννη MSc | Paris 1 Panthéon – Sorbonne