Great literature. One book at a time.

Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού

Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού

30.00

Ένα μνημειώδες έργο στο οποίο αναδικνύεται η Ιστορία του Κυπριακού μέσα από γελοιογραφίες. Στο βιβλίο παρουσιάζονται γελοιογραφίες από το 1878 μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και άλλα έντυπα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών.

Author: Χρύσανθος Χρυσάνθου more info

Το μοναδικό αυτό έργο εξετάζει την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας τα τελευταία 130 χρόνια, δηλαδή από το 1878 και την άφιξη των Βρετανών αποικιοκρατών, μέχρι και το 2008, με τις συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια και Ταλάτ, από μια διαφορετική οπτική γωνία, αυτή των γελοιογράφων. Μέσα από τις 544 έγχρωμες σελίδες του βιβλίου και τις 667 γελοιογραφίες ο αναγνώστης θα δει να ξετυλίγονται μπροστά του, σαν κινηματογραφική ταινία, όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Τις γελοιογραφίες, μέσα από τις οποίες παρελαύνουν κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες (όπως οι: Ελευθέριος Βενιζέλος, Τσιόρτσιλ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, Χένρι Κίσσινγκερ, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, καθώς και σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες), συνοδεύουν λεζάντες με επεξηγηματικές πληροφορίες για γεγονότα και πρόσωπα, που βοηθούν τον αναγνώστη στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που εμπερικλείει η κάθε γελοιογραφία.

Επιπρόσθετα, πριν από τις τρεις μεγάλες ιστορικές ενότητες του τόμου όπου στεγάζονται οι γελοιογραφίες (οι περίοδοι: 1878-1959, 1960-1974 και 1975-2008) προηγείται σύντομη, περιεκτική επισκόπηση των γεγονότων που τις σημάδεψαν.

Ανθολογούνται επιφανείς γελοιογράφοι όπως οι:

Φωκίων Δημητριάδης | Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) | Βασίλης Χριστοδούλου | Αρχέλαος Αντώναρος | Κώστας Μητρόπουλος | Βασίλης Μητρόπουλος | Γιώργος Μαυρογένης | Διογένης Καμένος | Σπύρος Ορνεράκης | Βαγγέλης Παυλίδης | Στάθης Σταυρόπουλος | Γιάννης Ιωάννου | Γιάννης Καλαϊτζής | Αντώνης Καλαμάρας | Κώστας Βλάχος | Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ) | Παναγιώτης Μαραγκός | Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ) | Πέτρος Βοσκαρίδης (BOSS) | Γιώργος Μιτίδης | Γιώργος Ζήνωνος (Στασίνος) | Θανάσης Παπασπυρόπουλος και πολλοί άλλοι γνωστοί Κύπριοι, Ελλαδίτες και ξένοι γελοιογράφοι.

Additional information

Συγγραφέας

ISBN

978-9963-620-62-3

Σελίδες

542

Γλώσσα

Έκδοση

Έτος

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού”

Need Help? Contact Us Leave Feedback

Categories: , ,

Tags: , ,

 

Μια διαφορετική καταγραφή των γεγονότων που αφορούν το Κυπριακό τα τελευταία 130 χρόνια παρουσιάζεται στο βιβλίο «Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού» (εκδόσεις «Αρμίδα» και Σ.Ο.Φ.Ι.Α., Λευκωσία, 2009) του Χρύσανθου Χρυσάνθου, διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου, δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Στο βιβλίο δημοσιεύονται περίπου 600 γελοιογραφίες από 51 επιφανείς καλλιτέχνες, οι οποίοι σχολίασαν με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Η έκδοση αυτή έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές. Μερικά αποσπάσματα παρατίθενται πιο κάτω:

* «Το εξαιρετικό έργο που επιμελήθηκε ο Χρύσανθος Χρυσάνθου (με άρτια επιστημονική εισαγωγή, παραπομπές και βιβλιογραφία), παρουσιάζει μια συναγωγή “γελοιογραφικών αναπαραστάσεων της δραματικής ιστορίας του κυπριακού”. Είναι η τραγικωμική, πολυεπίπεδη όψη ενός ενιαίου πολιτικού δράματος. Η απεικόνιση μιας αυτο- (και ετερο-) καταστροφικής πορείας που άγεται στις αρχές της βρετανικής κατοχής της Κύπρου μέχρι την εποχή μας».

Κυριάκος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

* «Είμαι βέβαιος ότι ο εκπαιδευτικός με τη φιλοτιμία και την εμπειρία του θα εντοπίσει πολύ αξιόλογο υλικό ανάμεσα στις 600 γελοιογραφίες του βιβλίου, που θα μπορεί να το εντάξει στη διδακτική πράξη… Τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό με τη μορφή γελοιογραφιών, που είναι σύνηθες σε ξένα διδακτικά εγχειρίδια Ιστορίας, αναβαθμίζει τη διδακτική του μαθήματος, εμπλέκει με ουσιαστικό τρόπο τους μαθητές, εμπεδώνει την ιστορική γνώση, αλλά κυρίως αναπτύσσει την κριτική σκέψη».

Μάκης Σέπος, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, Διδακτική της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου 

* «Ο Χρυσάνθου χειρίστηκε με διακριτή ευαισθησία το υλικό εργασιών 130 ετών άμεσα συνδεδεμένων με την πολιτική ιστορία αλλά και την πολιτική καθημερινότητα. Εργασίες που μέσα από τις εφημερίδες και τα έντυπα ενημέρωσης συντρόφεψαν ολόκληρες γενιές με ένα άκρως αιτιολογημένο πικρό ή/και ευχάριστο χαμόγελο. Ο Χρυσάνθου ολοκλήρωσε την ιδέα για μια ιστορική έκδοση γνωρίζοντας κατά βάθος πως η γελοιογραφία εισέρχεται εμβόλιμα στην πολιτική αρθρογραφία ως σχόλιο της επικαιρότητας ή ακόμα και ως αιχμή της ημέρας».

Κώστας Γουλιάμος, αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

* «Η έκδοση αυτή έρχεται στην κατάλληλη εποχή: ούτε νωρίς ούτε αργά, γιατί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχει ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα για να δεχθεί την άλλη άποψη. Ιδιαίτερα όταν η έκδοση αυτή περιλαμβάνει εύστοχη ανάλυση για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που γέννησε την κάθε γελοιογραφία, καθώς και χρήσιμα εισαγωγικά σημειώματα για το κάθε πολιτικό γεγονός, που σχολιάζεται σε κάθε μία από τις περίπου 600 γελοιογραφίες… Είναι σημαντικό ότι ασχολείται με ένα τόσο σημαντικό θέμα ένα άτομο, όπως ο Χρύσανθος Χρυσάνθου, που διαθέτει εκείνες τις επιστημονικές αρετές, οι οποίες κινούνται γύρω από ένα πολιτικό και ιστορικό άξονα, αλλά που έχει συνάμα επίγνωση των ορίων της αντικειμενικότητας όπως αυτή δύναται να καταγραφεί καθημερινά στον Τύπο. Γνωρίζει, επίσης, ο συγγραφέας ότι η γελοιογραφία είναι μια εικαστική και γραπτή απεικόνιση της «πραγματικότητας», η οποία ως σάτιρα τραβάει τα πράγματα στην υπερβολή για να τα φωτίσει και όχι να τα συσκοτίσει».

Μίμης Σοφοκλέους, πανεπιστημιακός, επιστημονικός διευθυντής Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Λεμεσού

* «Ο δημοσιογράφος και ερευνητής Χρύσανθος Χρυσάνθου έχει πλέον μια διακριτή παρουσία στην κυπριακή βιβλιογραφία, καθώς έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία… Η πρόσφατη έκδοση, ένας επιβλητικός τόμος 540 σελίδων με τις γελοιογραφίες οφείλεται στο ερευνητικό μεράκι του Χρυσάνθου και στο πλούσιο αρχείο ενός συμπατριώτη μας, μανιώδους συλλέκτη, του Ρένου Μιχαηλίδη, ιδρυτή του ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., που θα ήταν ευχής έργον να αποκτήσει μόνιμη στέγη και εκθετήριο στο νησί μας… Πρόκειται για ένα πανέμορφο βιβλίο, που προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις και χρήσεις. Αξίζει να το αναζητήσετε».

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου