Great literature. One book at a time.

Επί σκηνής

Εντός, εκτός και επί σκηνής | 21 συνεντεύξεις για το θέατρο

12.00

Είκοσι μία συνεντεύξεις ανθρώπων του κυπριακού θεάτρου στον Ανδρέα Γιόρτσιο.

Author: Ανδρέας Γιόρτσιος more info

 

Out of stock

Από τον πρόλογο του έργου

—-

Η ιδέα για αυτήν την έκδοση προέκυψε μετά από μία τυχαία κουβέντα με τον Κώστα Βήχα όταν μου ανέφερε ότι και πριν την πανδημία του covid19 τα πράγματα για πολλούς καλλιτέχνες ήταν δύσκολα αλλά με την πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε. Τα περιοριστικά μέτρα που οδήγησαν σε απανωτές παύσεις της πολιτιστικής δραστηριότητας και η ελλιπής στήριξη της Πολιτείας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση ανθρώπους του Πολιτισμού. Διάφορες ενέργειες και κινήσεις στήριξης αυτών των ανθρώπων έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο και αυτή η έκδοση σε αυτό ακριβώς στοχεύει. Η πλειοψηφία των συνεντεύξεων έγιναν πολύ πριν σκεφτώ να προχωρήσω σε αυτή την ενέργεια. Οι περισσότερες όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, έγιναν με αφορμή την παράσταση στην οποία έπαιζαν την συγκεκριμένη περίοδο της φιλοξενίας οι συνεντευξιαζόμενοι καλλιτέχνες και την επιθυμία μου μέσω των εκπομπών μου στο ΡΙΚ, να επικοινωνήσω στο κοινό τις δουλειές και τη θεατρική δραστηριότητα, με έναν διαφορετικό θέλω να πιστεύω τρόπο από ότι γινόταν συνήθως. Κυρίως όμως με σεβασμό πάντα στο φιλοξενούμενο μου, κάτι που οι τακτικοί τηλεθεατές της εκπομπής Happy Hour έβλεπαν πως συνέβαινε είτε επρόκειτο για ένα ηθοποιό που μόλις έκανε το ντεμπούτο του, είτε για έναν καλλιτέχνη που έχει γράψει χιλιόμετρα επί δεκαετίες πάνω στο σανίδι. Από τις συνεντεύξεις που πρόλαβα να κάνω, γιατί δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι που θα ήθελα να καλέσω και να μιλήσω μαζί τους, αλλά οι διάφορες συγκυρίες και συνθήκες δεν το επέτρεψαν, επέλεξα αυτές των καλλιτεχνών, που επί δεκαετίες υπηρέτησαν και υπηρετούν το θέατρο, θεωρώντας ότι όσα έχουν πει είναι και μαθήματα θεάτρου για τις νεότερες γενιές των ηθοποιών αλλά και των θεατών.

—-

Ο πολιτισµός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν ξέρουν ότι είναι σε ένα χώρο δύσκολο χωρίς ασφάλεια και σιγουριά για το µέλλον, αλλά µε την πανδηµία η κατάσταση επιδεινώθηκε. Τα περιοριστικά µέτρα που οδήγησαν σε απανωτές παύσεις της πολιτιστικής δραστηριότητας και η ελλιπής στήριξη της Πολιτείας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση ανθρώπους του Πολιτισµού. ∆ιάφορες ενέργειες και κινήσεις στήριξης αυτών των ανθρώπων έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο και η έκδοση σε αυτό ακριβώς στοχεύει.

«Η ζωή δεν είναι άσπρο και µαύρο, η ζωή είναι πολύχρωµη! Για αυτό να φροντίζετε να βρίσκετε πάντα λίγο χρόνο για ότι σάς δίνει χαρά.» Με αυτή την προτροπή αποχαιρετώ το τηλεοπτικό κοινό. Το θέατρο εµένα µου δίνει χαρά. Και χαίροµαι όχι µόνο όταν γελάσω ή όταν δω µία κωµωδία καταστάσεων αλλά κι όταν δακρύσω από συγκίνηση, όταν σφιχτεί το στοµάχι µου από έντονα συναισθήµατα, όταν φύγω προβληµατισµένος από µία παράσταση, όταν µπω στη διαδικασία να ψάξω και να µάθω. Όταν για λίγη ώρα περάσω καλά απολαµβάνοντας το αποτέλεσµα της δουλειάς µιας οµάδας ανθρώπων που ακόµη και µέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν τους θεατές. Για αυτήν την αγωγή της ψυχής µου, τους ευχαριστώ πολύ!

∆ιαβάζοντας τις συνεντεύξεις αυτές ελπίζω και µέσω του γραπτού λόγου να σας µεταφέρω τη φωνή, τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Περισσότερο από όλα, αν δεν έχετε πάει ποτέ σας θέατρο, εύχοµαι να καταφέρω να σας πείσω να πάτε.

Ανδρέας Γιόρτσιος

Additional information

Συγγραφέας

Γλώσσα

Έκδοση

Έτος

Σελίδες

192

ISBN

978-9925-573-82-0

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Εντός, εκτός και επί σκηνής | 21 συνεντεύξεις για το θέατρο”

Need Help? Contact Us Leave Feedback

Categories: , ,

Tags: , ,

Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με:

ΑΒΡΑΑΜ Πόπη

ΒΗΧΑΣ Κώστας

ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ Ηράκλης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κώστας

ΚΑΤΣΑΡΗΣ Αντώνης

ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ Στέλιος

ΚΥΡΙΑΖΗΣ Βαρνάβας

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Δώρος

ΛΟΥΡΑΣ Σταύρος

ΜΟΥΑΪΜΗΣ Γιώργος

ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ Δέσποινα

ΝΕΟΦΥΤΟΥ Νεόφυτος

ΠΕΤΤΕΜΕΡΙΔΟΥ Πατρίτσια

ΠΟΤΑΜΙΤΟΥ Όλγα

ΠΟΥΛΛΑΪΔΗΣ Ευτύχιος

ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ Αννίτα

ΣΙΑΦΚΑΛΛΗ Ιωάννα

ΣΟΡΟΚΟΥ Λένια

ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ Σπύρος

ΤΣΟΥΡΗΣ Ανδρέας

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Μιχάλης