Αρμίδα – Ανασκόπηση του 2014

armida at work

Αρμίδα – Ανασκόπηση του 2014

Πότε ήρθε, πότε έφυγε! Για να την ξεπροβοδίσω σωστά, αποφάσισα να κάνω μια γρήγορη ανασκόπηση των εργασιών της Αρμίδας για το 2014.

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Αρμίδα, όσο και στο χώρο του βιβλίου τοπικώς και διεθνώς. Το μόνο στοιχείο που έχει μείνει το ίδιο είναι η δέσμευση μου για έκδοση των καλυτέρων βιβλίων. Φέτος καταφέραμε να προσθέσουμε 14 (τυχαίο; δε νομίζω) υπέροχους τίτλους στην Κυπριακή καθώς και στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Ας κάνουμε αρχή με τους Ελληνικούς τίτλους:

Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης τελειώσει ένα νέο βιβλίο, δεν πάει πουθενά αλλού για να το εκδώσει. Πατέρας μου είναι, δεν έχει επιλογή : ) Αποφασίσαμε λοιπόν να επανεκδώσουμε 3 βιβλία του που είχαν εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Έτσι ξαναγεννήθηκαν η Απογραφή, Η Αβάσταχτη Φιλοπατρία του Π.Φ.Κ.,και Οι Ντέβα. 3 αριστουργήματα που έχουν αντλήσει διθυραμβικές κριτικές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Για τους λάτρεις της Αγγλικής γλώσσας, να σας ενημερώσω ότι ηΑπογραφή μεταφράζεται και θα εκδοθεί μέσα του 2015. Ο Κοάζινος επίσης μεταφράζεται στα Τουρκικά και τώρα διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματα για την Αραβική γλώσσα.

Μετά κάνει ντου ο φίλος μου ο Κώστας ο Πατίνιος. Ααα βρε Κώστα… Τι να πω γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Από τους λίγους ανθρώπους που ίσως να συμπαθώ. Όσοι είχατε την ατυχία να με γνωρίσετε, ξέρετε ότι δεν συμπαθώ και πολλούς. Πόσο μάλλον ένα ποιητή! Βρε κακό που πάθαμε! Ο Κώστας λοιπόν, με την Πόλα Χατζήπαπα παρέα, δημιούργησαν κάτι το μοναδικό, το βιβλίο Κουνήσου μούχλα…. Ενώνοντας τις τρομερές δημιουργικές τους ικανότητες, κατάφεραν να ζωγραφίσουν και να γράψουν για το τρέξιμο. Μοναδικό βιβλίο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, ίσως και ανά το παγκόσμιο.

Το επόμενο βιβλίο που εκδώσαμε είναι αυτό της Μαρίας Σιακαλλή, Μαθηματικές δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο. Και αυτό το βιβλίο λοιπόν αποτελεί πρωτιά μιας και δεν έχουμε βρει ανάλογο δείγμα πουθενά στο διαδίκτυο, όσο και αν ψάξαμε. Ένα σχολικό βοήθημα για νηπιαγωγούς που διδάσκουν μαθηματικά στα μικρά παιδάκια.

Σειρά μετά πήρε το βιβλίο του Στέφανου Ευαγγελίδη. Δεν αποφάσισα αν τον συμπαθώ ακόμα γιατί αυτά που γράφει με αναστατώνουν. Τον ελκύει το έγκλημα, η βία, ο φόνος και άλλα τέτοια δροσερά και ανάλαφρα. Παρ όλα αυτά, το τελευταίο του έργου Μήδειες και Κλυταιµνήστρες είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι ο Στέφανος είναι ένας καταπληκτικός συγγραφέας, ένας εξαίρετος ερευνητής, με μια ικανότητα μοναδική στο να ελκύει τον αναγνώστη άσχετα με τη μακάβρια θεματογραφία του. Το βιβλίο πραγματεύεται άγνωστες πτυχές της Κυπριακής ζωής με άξονα την γυναικεία εγκληματικότητα.

Το καλοκαίρι συνήθως το περνάμε σε Ελληνικά νησιά και με τη Σκιάθο έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν λοιπόν ο φίλος μου ο Richard Romanus μου λέει, έγραψα ένα μικρό ιστορικό για την Μονή της Ευαγγελίστριας, με πολλή χαρά ανέλαβα να εκδώσω 2 εκδοχές του έργου. Μια στα Αγγλικά με τίτλο Evangelistria: The Holy Monastery of the Annunciation in Skiathos και μια στα Ελληνικά με τον απλό τίτλο Ευαγγελίστρια. Το έργο αυτό εξετάζει την ιστορία του ιστορικού μοναστηριού από την οπτική γωνία αυτών που το ζουν καθημερικά, των μοναχών του. Δεν είναι εκκλησιαστικό βιβλίο και ούτε εξετάζει θρησκευτικά θέματα.

Τα ελληνικά μας βιβλία για το 14 κλείνουν με την προσθήκη ενός ακόμα σημαντικού ποιητή στην ολοένα διευρυμένη οικογένεια της Αρμίδας. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Κύπριους ποιητές, ο Θεοκλής Κουγιάλης έρχεται να προτείνει την τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο Μνήμες που επιστρέφουν. Το βιβλίο βρίσκεται επί του πιεστηρίου και θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στα Αγγλικά…

Πρώτα ήρθε το βραβευμένο με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος βιβλίο του Ανδρέα Κάραγιαν Immoral Tales: London – Alexandria. A coming of age erotic odyssey. Ένα βιβλίο-σταθμός στη σύγχρονη Κυπριακή βιβλιογραφία γραμμένο σε γλώσσα υπέροχη. Η μετάφραση του έργου που κυκλοφορήσαμε εμείς, είναι εξαιρετική.

Μετά σειρά πήρε το βιβλίο του Paul Stewart, Now Then. Ένα βιβλίο για γερά νεύρα. Πραγματεύεται την σταδιακή ολίσθηση του ήρωα στην τρέλα και την παράνοια. Δεν είναι σωστό να πω περισσότερα μπας και πω κάτι που δεν πρέπει : )Εξαιρετικό, καλογραμμένο αλλά βρε Paul, μ’ αναστάτωσες!

1-2 χρόνια πριν, η Irene Noel-Baker, με προσέγγισε για να συνεργστούμε στο έργο του αγαπητού Μιλτιάδη Χατζόπουλου. Δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις ο κος Χατζόπουλος. Η μετάφραση που εκδώσαμε εμείς, το Betwixt and Between είναι ένα σπάνιο μυθιστόρημα γιατί δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την ιδιαίτερα καλογραμμένη πλοκή του και τους ολοζώντανους χαρακτήρες του αλλά και την μοναδική ιστορικο-κοινωνική περιγραφή μιας περιόδου της Κύπρου που έφυγε για πάντα. Ο συγγραφέας, βαθύς γνώστης και λάτρης της Κύπρου, μεταφέρει ολοζώντανη την Κύπρο της δεκαετίας του 50.

Το έργο Out of the West του φίλτατου Kevin Sullivan είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία της Αρμίδας. Ίσως γιατί θεματογραφικά είναι πιο κοντά στου είδους τα έργα που θα διάβαζα αν είχα ελεύθερο χρόνο. Με κεντρικό χρονικό άξονα τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Ελληνικό εμφύλιο, το έργο εξετάζει τις ζωές μερικών ανθρώπων που αναγκάζονται να αντέξουν τα δεινά του πολέμου καθώς και τα προβλήματα της μεταπολεμικής ειρήνης. Μοναδική προοπτική σ’ αυτό το έργο δίνει η προσωπική εμπειρία του συγγραφέα με τον πόλεμο μιας και ο ίδιος ήταν πολεμικός ανταποκριτής και τραυματίας πολέμου.

Μετά ήρθε η τρίτη ποιητική συλλογή της χρονιάς από ένα άνθρωπο που με επηρέσε πολύ όσο μεγάλωνα. Την αγαπημένη μου καθηγήτρια Αγγλικών, την Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου που ως ποιήτρια δεν θέλει άλλες συστάσεις. Εκδώσαμε λοιπόν την πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή, The weight of the rain, σε μετάφραση Ιρένας Ιωαννίδου, και με χαρά την κυκλοφορούμε ανά το παγκόσμιο μιας και είναι η πρώτη της δουλειά που εκδίδεται και ηλεκτρονικά. Καλοτάξιδη να είναι Ρούλα μου και συγχώρα με που ξέχασα να φέρω τα βιβλία μου μια φορά που είχες επιθεωρητή. 

Το άφησα τελευταίο γιατί δεν ξέρω πως να το προσεγγίσω το θέμα. Πρώτα απ’ όλα, ο coach, ο δάσκαλος, ο φίλος Χρίστος είναι ένας από τους ανθρώπους που συμπαθώ. Τον Χρίστο τον συμπαθώ περισσότερο από τον Κώστα:). Με το Χρίστο Χρίστου εκδώσαμε το μοναδικό στην Ελληνική βιβλιογραφία, Τρίαθλο: Να το λατρέψεις είναι εύκολο. Ένα βιβλίο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και ένα βιβλίο που αγαπώ ιδιαίτερα. Ε, και αφού το βγάλαμε στα Ελληνικά, είπαμε να το βγάλουμε και στα Αγγλικά μπας και πάμε Ρίο ή έστω Αντίρριο. Το βιλίο φέρει το όνομα: Triathlon: Loving it is easy.

Να τι κάναμε φέτος στον μακρινό και εξωτικό Άγιο Δομέτιο. Εκεί που πάει η τρέλα να σαλτάρει.

Α, ξέχασα να πω ότι παράλληλα διαμορφώσαμε το νέο ιστοχώρο της εταιρείας,διαπραγματευτήκαμε δικαιώματα τίτλων μας σε γλώσσες αλλοδαπές, συμμετείχαμε σε εκθέσεις βιβλίων, διευρύναμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας με το Perizitito.gr (ο Γιώργος είναι ένας πραγματικά πολύτιμος και εξαίρετος συνεργάτης), κάναμε παρουσιάσεις, γράψαμε μερικές χιλιάδες emails, διαβάσαμε ένα βουνό νέες υποβολές, διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε συμβόλαια με διανομείς ηλεκτρονικών βιβλίων, και πουλήσαμε μερικά βιβλία εδώ κι εκεί.

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι μερικοί από τους πιο πάνω υπέροχους τίτλους βρίσκονται προς πώληση τώρα πια και στην Apple, Barnes and Noble, Kobo, Scripd και Page Foundry. Ένας από τους στόχους της επόμενης χρονιάς είναι όλα οι τίτλοι να διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή, άσχετα από την γλώσσα έκδοσής τους. Ήδη μερικοί από τους Ελληνικούς τίτλους μας διατίθενται ως kindles (Κατάστημα 1 και Κατάστημα 2) ενώ οι Αγγλικοί των τελευταίων χρόνων είναι όλοι διαθέσιμοι σε πέραν των 40000 σημείων πώλησης ανά το παγκόσμιο. Η Αρμίδα αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διανομής βιβλίων στον κόσμο. Δυστυχώς το δίκτυο αυτό δεν περιλαμβάνει την Κύπρο όπου ακόμα προσπαθούμε να βρούμε ένα βιώσιμο μοντέλο διανομής και προώθησης των τίτλων μας. Εισηγήσεις παρακαλώ;

Και ένα ακόμα τελευταίο. Για να μην ξεχνιόμαστε ότι η δουλειά μας είναι ψηλών προδιαγραφών. Ο Ανδρέας Κάραγιαν με το βιβλίο του Immoral Tales καθώς και η Λίνα Έλληνα με το The Venetian, έχουν επιλεγεί προς εξέταση για συμμετοχή στο the European Literature Night (ELN) για το 2015. Το ELN είναι ένα ετήσιο γεγονός τεράστιας σημασίας γιατί έχει ως στόχο να φέρει στο Βρετανικό ακροατήριο μέσω της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, την καλύτερη λογοτεχνία που έχει γραφτεί στα Αγγλικά εκτός Μ.Βρετανίας. Καλή επιτυχία παιδιά!

Αυτά λοιπόν εν ολίγοις.

Αν νομίζετε ότι αυτά που κάνει η Αρμίδας αξίζουν τον κόπο, κοπιάστε στο βιβλιοπωλείο μας, έστω και διαδικτυακά και διαλέξτε ένα τίτλο για σας ή τους φίλους σας. Armida Books 2014 – Μικρός κατάλογος εκδόσεων 2014

Ακόμα καλύτερα, κοπιάστε να πιούμε και καφέ στον σχιζοφρενικό Άγιο Δομέτιο αλλά να θυμάστε το κράνος σας. 

Καλές γιορτές!

 

Valesta 36Α, 2370 Agios Dometios,
Nicosia, Cyprus
Phone: +357 22 35 80 28
Email: info@armidabooks.com

Newsletter

Follow Us

Copyright © 2024 Armida Books. Website created by ruxbo